מחקר שנערך בגואטמלה במשך למעלה מ-13 שנים בדק ומצא שקיים קשר בין לידות מרובות לתהליך ההזדקנות בקרב נשים. המחקר שהשתתפו בו 75 נשים, עקב בתקופת המחקר אחר אזורי הקצה של הכרומוזומים שלהן המכילים את החומר הגנטי שבגרעין התא. אזורי הקצה הללו מכונים בשפה המדעית "טלומרים", כאשר אורכם של אותם הטלומרים מצביע, למעשה, על תהליך ההזדקנות.
לדברי פרופסור פבלו נפומנשי אשר עמד בראש המחקר "הטלומרים הנם חלק מהחומרים המרכיבים את הקוד הגנטי בגוף האדם, וככל שהם ארוכים יותר, כך גם ארוך יותר תהליך ההזדקנות של הגוף והאדם צפוי לאריכות ימים או להפך". במילים אחרות, באמצעות מדידת אורכם של הטלומרים ניתן לאמוד את תוחלת החיים של האדם.
הקשר שבין ייצור הורמון האסטרוגן במהלך ההיריון לבין תוחלת החיים
ישנם מספר גורמים שעלולים להוביל לקיצור הטלומרים, בהם ניתן למנות את הגיל, איכות החיים, מרכיבי התזונה וכן מצבי לחץ, מחלות ודלקות שונות. המחקר שנערך מטעם אוניברסיטת סיימון פרייזר דה בורנבי, בדק בגואטמלה שתי קהילות וגילה באמצעות דגימת תאים תורשתיים שהטלמורים של הנשים ארוכים יותר.
השערת החוקרים היא שהתופעה נובעת מייצור מוגבר של הורמון האסטרוגן בזמן ההיריון, הורמון האחראי להגנה על הגוף במהלך ההיריון, ובתוך כך גם מונע את התכווצות הטלומרים ושומר על אורכם. מהמחקר עולה שישנן גם השפעות סביבתיות, וככל שנשים נתמכות יותר על ידי בני משפחתן, ושוהות בסביבה חמה ומגוננת יותר במהלך ההיריון, כך הן צפויות להאריך ימים.
מסקנות המחקר: ילדים זה ברכה
מסתבר שמדובר בסיבה מדעית: החוקרים מסבירים שכשהגוף מוגן בהיבט הנפשי, הדבר מאפשר לו להתפנות ולהתמקד בהגנה הפיזית על הגוף בכלל ועל תאי העור בפרט, מה שמוביל להאטת קצב ההזדקנות, תוך שמירה על מראה רענן וצעיר. בסיכומו של דבר, המחקר מוכיח שככל שנשים יולדות יותר בתקופת פוריותן, ריבוי אסטרוגן מגונן על גופן ובו בזמן גם מונע את התקצרותם של הטלומרים. כתוצאה מכך מערכת החיסון מתחזקת, קצב ההזדקנות מואט ותוחלת החיים מתארכת. אז בפעם הבאה שייצא לכן להאזין לשיר "ילדים זה שמחה ילדים זה ברכה", תוכלו להבין עד כמה צדק המשורר…
מתלבטים? רוצים להתייעץ? מחלקת אמ"א תשמח לשמוע מכם. בשמחות תמיד. לפניות אל מחלקת אמ"א – סיוע, ייעוץ והכוונה לנשים למניעת הפסקות הריון והפלה: טל' 073-2221333, נייד 052-9551591. מייל kalina@htv.co.il